Life Processes

VSA Question carrying 1 marks each

Q1. What are the main two types of nutrition?
Ans. Autotrophic and Hetrotrophic nutrition.

Q2. what does the word ‘Sapro’ mean?
Ans. The word Sapro means rotten.

Q3. What is the process of obtaining food in Amoeba called?
Ans. The process of obtaining food in Amoeba is called Phagocytes.

Q4. name the cellular organelles where the folloing processes take place (i) Photo synthesis (ii) Cellular aerobic respiration?
Ans. (i) Chloroplast (ii) Mitochondria.

Q5. What is the function of bile?
Ans. Bile brings about the emulsification of fats.

Q6. Where are hormones synthesized in plants?
Ans. In planyts hormones are synthesized in the shoot and root tips.

Q7. Name the largest artery in our body?
Ans. Aorta

Q8. What is the liquid part of blood called?
Ans. Plasma.

SAQ carrying 2 marks each.

Q1. What is emulsification?
Ans. Breakdown of the large fat droplets into smaller ones.

Q2. Why are plants green?
Ans. Plants posses green chloplastic pigments called chlorophyll which absorb most of the blue and red regions of the incident light. They reflect green light so the plants look green in colours.

Q3. State the function of epiglottis?
Ans. Epiglottis is a leaf like cartilaginous flap present at the anterior end of glottis. It closes the glottis during swallowing to check the entry of food into glottis.

Q4. In which form is (i) Carbohydrates stored in plants (ii)Food stored in animals.
Ans. (i) Carbohydrates are stored in the form of starch in plants.
(ii) In animals food is stored in the form of glycogen.

Q5. What is breathing?
Ans. It is aphysical process of inhalation or bringing in fresh air for obtaining oxygen and exhalation or taking out of foul air for elimination of CO2.

SAQ carrying 3 marks each.
Q1. Why are white blood corpulses called “Soldiers” of the body?
Ans. White blood corpulses are called soldiers of the body because they protect the body from infections by destroying foreign matter. They also manufacture antibodies which are responsible for immunity.

Q2. What happens to glucose which enters nephron along with filtrate during excretion in human beings. State two vital functions of kidney.
Ans. Glucose is reabsorbed in tubule.
Vital functions of kidney (i) Excreation, separation of nitrogenous wastes for elimination.
(ii) Osmoregulation, maintainance of balance of water and salts in the body through elimination if extra and retention if deficient.

Q3. When is blood clotting useful?
Ans. Cloting of blood is useful phenomenon to stop flowing of blood (bleeding) during cuts and accidents and at the time of accidents.

Q4. Why is it necessary to separate oxygenated and deoxygenated blood in mammals and birds?
Ans. Mammals and birds are warm blooded animals. They continiously use energy to maintain treir body temperature. They have a higher energy need and require more oxygenated blood for their cells. It is important that their oxygenated blood doesnot mixup with deoxygenated blood.

Long Answer Question carrying 5 marks.

Q1. Name the blood vessel that brings deoxygenated blood to the human heart (b) Which chamber of human heart receives oxygenated blood (c) Explain how oxygenated blood from this chamber is sent to all parts of the body?
Ans. (a) Pulmonary vein.
(b) Left arterium.
(c) After receiving the deoxygenated blood, the atium contract during this countraction the deoxygenated blood of the right atium is poured into the right ventricle. Then the ventricle contract and the deoxygenated blood flows to the lungs through pulmonary artery.
http://ping.fm/mw4j4